Kornai János

Vissza

Központosítás és piaci reform

(2013)
Sorozat: Kornai János válogatott munkái
Műfaj: Társadalomtudomány - egyéb
Oldalszám: 744
Méret: Kötve, 165 x 235 mm
ISBN: 978-80-8101-696-7
raktáron:
Bolti ár
4 990 Ft / 17,50 €
Kedvezményes ár 20%:
3 992 Ft / 14 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban

A kötet első része azokat az írásokat gyűjti egybe, amelyek a magyar tapasztalatok fényében tekintenek a szocialista gazdaság működésére. Teljes egészében újraközli Kornai János első - az 1956-os forradalom előtt született - könyvét, A gazdasági vezetés túlzott központosítását, amely a forradalom után jelent meg először magyarul, majd angolul is, és amely egy csapásra megteremtette a szerző hírnevét itthon és határainkon túl. Évtizedeken át folyt a vita a szocialista gazdaság reformjáról. Lehet-e hatékonyabbá és emberségesebbé tenni a tervgazdaságot - miközben megmaradnának a szocialista rendszer alapvető politikai fundamentumai? Hol vannak a reform határai? A kötet közli azokat az írásokat, amelyekben Kornai János elemezte a magyar reformfolyamatot, összevetette a reformerek vízióit, reményeit és a „piaci szocializmus" elméleteit a valósággal, és arra a következtetésre jutott, hogy a rendszer alapproblémái nem oldhatók meg a rendszeren belül. A reformvita 1989-1990-ben lezárult; a szerzőnek a rendszerváltással kapcsolatos írásai a sorozat későbbi köteteiben jelennek majd meg.

A kötet második részének írásai elméleti síkon elemzik az alternatív gazdasági mechanizmusokat. Néhány példa az itt tárgyalt kérdésekre: centralizáció és decentralizáció, információ és ösztönzés, ár- és nem ár jellegű jelzések, tulajdonviszonyok és koordinációs mechanizmusok, továbbá a „szocializmus" fogalmának alternatív definíciói. 

A Bevezetőben a szerző mai szemmel tekint vissza korábbi műveire, és írásról írásra haladva emeli ki az időszerű következtetéseket. Az aktualitást igazolja az is, hogy a magyar tapasztalattal foglalkozó első rész végére, mintegy „utóhangként" szinte idekívánkozott a Központosítás és kapitalista piacgazdaság című tanulmány, amely 2012-ben jelent meg.

 

 

Kornai János válogatott munkái

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.