29.03.2016

Beszélgetés a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban

“Minthogy minden élőnek teste van, mindenki máshogy filozofál róla. "
(Tompa Andrea, Fejtől s lábtól)

 

 

AZ IRODALOM, A MŰVÉSZET ÉS A TÖRTÉNELEM RANDEVÚJA A BONCASZTALON

Beszélgetés Tompa Andrea íróval, Oltai Kata művészettörténésszel, Varga Benedek orvostörténésszel a test és az identitás kapcsolatáról egy kortárs irodalmi mű kapcsán 2016. április 7-én 17 órától a Semmelweis Orvostörténeti Múzeumban.

 

A beszélgetést speciális résztvevő A XX. század elejének történelmi, területi és társadalmi kérdései, változásai szövik két identitását kereső fiatal életét, akik önálló úton, orvosként szeretnének mások és saját életük gyógyítóivá válni. Az orvoslás kérdésein keresztül jutnak el önmaguk belsejébe és a társadalom szövetébe, testébe Tompa Andrea Fejtől s lábtól című kötetében. Beszélgetésünk során mi hasonló célt tűzünk ki: egy
író, egy művészettörténész és egy orvostörténész indul el ezen az úton, hogy a hallgatósággal együtt az emberi test, az ahhoz való viszony történetén, jelenén keresztül diagnosztizáljon, vágjon fel krónikus társadalmi sebeket. A beszélgetés után két médium izgalmas párbeszédére invitáljuk az érdeklődőket: Tompa Andrea
szövege egy évszázaddal ezelőtti kor dilemmáin és vívódásain keresztül nyúl a nyelv finom műszerével a jelen olvasójához, szembesítve bennünket azzal, hogy más korokkal párhuzamosan, hogyan vizsgálhatjuk, boncolhatjuk saját lényegünk. A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár kiállításának tárgyegyüttese pedig sok olyan történetet és ismeretet mutat fel számunkra, amit a fiktív szövegtér szereplői is megismerhettek, amin keresztül a tudás rendszereiről, emberi kapcsolataikról, önmagunk lényegéről gondolkodhatunk el.

 

 

17.00 Test és identitás. Beszélgetés

Tompa Andrea – író, színikritikus. A Fejtől s lábtól (2013), A hóhér háza (2010, 2015) regények
Oltai Kata – művészettörténész, több kiállítás kurátora, amely a testképpel, „testrészpolitikával”
Varga Benedek – múzeumi főigazgató, orvostörténész

 


18. 30 Feltáruló SZÖVEG/TESTEK. Interaktív irodalmi tárlatvezetés


Próbáld ki saját bőrödön, hogyan alkotja meg a test történetét egy kortárs regény és egy orvostörténeti kiállítás, vegyél részt a beszélgetést követően, egy ahhoz kapcsolódó tárlatvezetésen! Programunk rendhagyó utazás múzeumi térben és időben, melynek során kortárs irodalmi szöveg tereit térképezzük fel és alkotjuk meg. A tárlatvezetés során Tompa Andrea Fejtől s lábtól című regényében mélyedünk el a kiállítás különleges tárgyai mentén alakuló állomásokat bejárva. Lépj be anatómiai teátrumunkba, ahol szövegek által tárulnak fel terek és testek – és ahol te magad is boncolva leszel! Részletek itt.

Helyszín: Semmelweis Orvostörténeti Múzeum. 1013 Budapest I., Apród utca 1-3.

Figyelem! Az előadás ingyenes és nyitott. Az irodalmi tárlatvezetés viszont regisztrációhoz kötött, ára
500 Ft/fő. Jelentkezz mielőbb, mert létszám korlátozott, maximum 20 fő.
Regisztráció: sokidiana@semmelweis.museum.hu

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.