16.04.2013

Barnás Ferenc Másik halál című regénye nyerte az Aegon Művészeti Díjat

Kultkönyvek titokzatos szerzője nyerte az idei Aegon Művészeti Díjat. A szakmai zsűri konszenzusos döntéssel Barnás Ferenc Másik halál című regényét találta a legjelentősebb szépirodalmi műnek a díjra jelölt huszonnyolc, és végül a döntőbe jutott tíz alkotás közül.

A Másik halál Barnás Ferenc negyedik regénye, amely egy ötvenes évei elején járó pesti férfi története barátságról, széthullásról, városokról, külső és belső utazásokról. A főhős utcazenélésből és tanításból él, míg egy barátság lehetővé teszi számára az egzisztenciális függetlenséget, így azt is, hogy minden idejét Átiratok című regényének szentelje. Talányok, rejtélyek, Ottlik szelleme – közben pedig a ma Budapestjének és a rendszerváltozás utáni Magyarország mindennapjainak pillanatképei…

Barnás Ferenc 1959-ben született Debrecenben, Budapesten él. Volt vagonkirakodó, hivatásos sofőr, dolgozott bányában, élt utcazenélésből külföldön, tanított, most múzeumi dolgozó.

 

Eddig megjelent művei:

 

Az élősködő (Kalligram, 1997);
Bagatell (Kalligram, 2000);
A kilencedik (Magvető, 2006). Ez a műve 2009-ben angolul is megjelent, jelölték a legjobb külföldi regény díjára (Three Percent, USA), illetve a Nemzetközi IMPAC Dublin Irodalmi Díjra.

 

Így tudta meg Barnás Ferenc, hogy ő nyerte el az Aegon Művészeti Díjat.

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.