24.01.2011

Mészöly 90 a PIM-ben

90 éve született Mészöly Miklós

A mester minden mondata meg volt szorítva. Az egyik csak éppen, a másik meg annyira, hogy egyetlen szó maradt belőle. Ezek lettek a legsúlyosabb mondatok, hiszen ezekből majdnem minden hiányzott. A mondatok között pedig olyan néma mondatok, amelyekből minden egyes szó hiányzott, s mintha majdnem meg lehetett volna mondani, hogy melyek ezek a szavak. Így nem csak írva volt, hanem olvasható, amit nem lehetett papírra vetni, de a hiányát se lehetett volna elhallgatni.”

(Nádas Péter: A mester árnyékában)

 

 

 

A bevezetőben olvasható mondatok – bár részben tőle eredeztethetők – csak sejtetni engedik azt, ami a Mészöly Miklós írásművészetében lényegszerű. Ha jobban meggondolom, evvel az életműművel kizárólag személyes kapcsolatom van. Ami egyúttal azt jelenti, hogy csak hétköznapi olvasóként tudok viszonyulni hozzá. A szövegei mélyen bennem élnek, belém ivódtak, de kénytelen vagyok belátni, hogy nincsenek hozzájuk úgynevezett professzionális olvasói stratégiáim. Nincsenek kulcsaim. Vagy ha voltak is, régen sutba vágtam őket. Olvasom, látom a vízióit, érzem a rétegzettséget, mégsem tudom innen vagy amonnan, holmi rafinált külső nézőpontok felől megközelíteni. Pontosabban fogalmazva: ebbe az életműbe bele kell állni, derékig, nyakig, a fejünk búbjáig, ameddig lehet, és kötelező elveszni benne...

 

 

Az egész írás itt olvasható

 

 

 

A Petőfi Irodalmi Múzeumban rendezett, kilencven éve született Mészöly Miklósról szóló beszélgetésről nemcsak írásos, hanem hangzóanyaggal is készültek Litera szerkesztői. Az alábbi, kattintásra elinduló 22 perces, szerkesztett hangfelvétel Mészáros Sándor, Péterfy Gergely, Márton László és Szegedy-Maszák Mihály beszélgetéséből ad ízelítőt.

 

 

90 éve született Mészöly Miklós

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.