Vadkerty Katalin

Vissza

A kitelepítéstől a reszlovakizációig (2. kiadás)

Trilógia a csehszlovákiai magyarság 1945–1948 közötti történetéről

(2007)
Sorozat: Sorozaton kívül
Műfaj: Történelem
Oldalszám: 704
Méret: Fűzve, 165 x 240 mm
ISBN: 978-80-7149-956-5
elfogyott:
Bolti ár
3 500 Ft / 15,27 €
Kedvezményes ár 20%:
2 800 Ft / 12,22 €

A második világháború utáni Csehszlovákia igyekezett a nem szláv, a magyar és a német kisebbségtől megszabadulni. A Kassai Kormányprogram kisebbségellenes politikát hirdetett meg már 1945-ben, melynek nyomán egész intézkedéssorozat indult be: a magyarokat háborús bűnösnek kiáltották ki, megfosztották őket állampolgárságuktól, kezdetét vette a kitelepítés és a lakosságcsere. E folyamat egyik láncszeme a szlovák etnikai terjeszkedés egyik sajátos formája, a reszlovakizáció. Szlovák ősre hivatkozva a magyarok kérhették a szlovák nemzetiség megadását, ami az állampolgárság visszanyerését eredményezte.
Vadkerty Katalin könyvben a történelem, ill a lejátszódott események ezen részét és következményeit elemzi és dokumentálja átfogóan, művének szlovák fordításáért 2002-ben a szerzőt magyar szerzőként elsőként jutalmazták Dominik Tatarka-díjjal, a legelőkelőbb szlovák irodalmi elismeréssel.

„A legátfogóbb monográfiákat Vadkerty Katalin készítette a szlovákiai magyar közösség 1945–1948 közötti történetérõl: a reszlovakizációról, a csehországi deportálásokról, valamint a belsõ telepítésekrõl és a lakosságcserérõl. (...) eredeti csehországi, szlovákiai, magyarországi központi és regionális levéltári források ezreit tanulmányozta át, s ily módon elsőként tárta fel komplex módon az egész folyamatot. Külön érdeme a szerző munkáinak, hogy a nagypolitikai döntéseket és az azok regionális, illetve helyi szinten történő végrehajtását párhuzamosan dolgozza fel és mutatja be. (…) a levéltári forrásokkal bőségesen adatolt kisebbségellenes akciók, események, jelenségek, állásfoglalások már-már szenvtelen felsorolásával minden korábbinál egyértelműbb képet ad a jogfosztások, kényszertelepítések és kényszerasszimiláció természetrajzáról, hatásáról.”

Szarka László


„Vadkerty Katalin három eddigi könyvének különleges értékét az adja, hogy kizárólag saját levéltári kutatásaira épülnek, hogy szerzőjük nem kommentál, csak bemutat, elemez és tudományosan értékel… (…) Nem hiszem, hogy a cseh és a szlovák történetírás Vadkerty trilógiájának szlovák nyelvű kiadása után a korábbi szellemben fog a magyar kérdésről értekezni.”

Koncsol László

 

A rémület napjai (Vígh Károly, Magyar Nemzet)

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.