Ouředník, Patrik

Vissza

A huszonnégyes év

Regény

(2007)
Sorozat: Sorozaton kívül
Műfaj: Széppróza / Cseh
Fordítás: G. Kovács László
Oldalszám: 112
Méret: Kötve, 118 x 165 mm
ISBN: 978-80-7149-924-4
raktáron:
Bolti ár
1 700 Ft / 5,97 €
Kedvezményes ár 20%:
1 360 Ft / 4,78 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban

Aki olvasta Patrik Ouředník eleddig huszonkét nyelven megjelent s mindenütt rendkívüli sikert arató, a múlt századot szürreális látomásként és bizarr körképként megjelenítő Europeanáját és/vagy a fennkölt eszmék szomorú sorsát kalandos történetbe ágyazó, A megfelelő pillanat, 1855 című rendhagyó regényt, aligha csodálkozik azon, hogy napjaink cseh irodalmának képviselői közül Milan Kundera mellett ő a legtöbbet fordított szerző. Hírnevének megalapozottságát a magyarul harmadikként megjelenő mű, A huszonnégyes év is messzemenően igazolja: a memoárirodalom történetének egyik legkülönösebb és legszórakoztatóbb alkotását tartjuk kezünkben. Az író az 1968. évi „prágai tavasz” reformkísérletének bukása után húsz éven át „normalizált” Csehszlovák Szocialista Köztársaság változatlanságba dermedt valószerűtlen világát idézi fel meglehetősen formabontó módon s a rá mindenkor jellemző szellemességgel és eredetiséggel. Történelmi eseményeket és magánéleti mozzanatokat, kollektív és egyéni emlékeket ötvöz egybe, s az Europeanához hasonlóan ezúttal is mesteri kézzel tünteti el a valóság és a képzelet közötti határvonalakat. A groteszk, abszurd, banális és humoros momentumok sokasága nem mindennapi hitelességgel és hatásossággal jeleníti meg a vaskalapos, félelmetességében is nevetséges diktatúra hétköznapjait, s hogy nevethetünk az egészen, azt nem csak a történelem kedvező fordulatának, de Patrik Ouředníknak is köszönhetjük. Az utószót Vlastimil Hárl írta.

 

 

Az emlékezés gimnasztikája (recenzió, Élet és Irodalom)

Hatvannyolcban, egy traktor kabinjában (Kovács Bálint, prae.hu)

 

 


Szemelvények a könyvből:

VI/3
Emlékszem a szólásra, hogy „hülye, mint egy komcsi fürdőgatyában”. 

VI/4
Emlékszem a szólásokra, hogy „hülye, mint a Nemzetgyűlés”, „hülye, mint a május elseje” és „hülye, mint Lenin”. Emlékszem a szidalomra: „Te tudományos marxista!”

VI/5
Emlékszem a villamosokban olvasható feliratra: Az utasok menet közben kötelesek fogódzkodni. Emlékszem, hogy minden alkalommal idéztem, amikor először akartam átölelni egy lányt.

VII/8
Emlékszem, hogy az „orgánum” szó különböző szarkazmusokra adott lehetőséget.

VII/11
Emlékszem, hogy hatvannyolcban olyan emberek is akadtak, akik azt mondták, hogy addig nem vágják le a hajukat vagy a szakállukat, amíg a ruszkik el nem húznak. 

VII/17
Emlékszem a szocialista erkölcsre, szocialista gondolkodásmódra, szocialista tömegtermelésre, a dolgozók széles tömegeire, a dolgozók győztes tömegeire, az emberarcú szocializmusra, a fényes jövőre, ujjongó jövőre, a jövőre, amely csakis és kizárólag a mi kezünkben van, a karnyújtásnyira lévő holnapra, a világnézetünkre, a dolgozók törhetetlen akaratára, a dolgozó értelmiségre, dolgozó tömegekre, deklasszált elemekre, antiszocialista elemekre, az örrökké zúgolódókra, a megkeseredett revansistákra, a jobboldali opportunistákra, akiknek nem terem babér, szocialista rendszerünk esküdt ellenségeire, a szocializmus torzulásaira, az ifjúság egy részére.

X/8
Emlékszem egy viccre: Mi történt 1875-ben? – Lenin öt éves lett!

X/9
Emlékszem, hogy május 1-én az emberek „vigadoztak”.

X/11
Emlékszem az olyan feliratokra, mint a Sosem felejtjük el, Örök időkre a Szovjetunióval, Barátunk és tanácsadónk – a Szovjetunió, Példaképünk – a Szovjetunió, A Szovjetunió a szocializmus erős gátja, SZSZKSZ – a béke záloga, SZSZKSZ – a béke megteremtője. Emlékszem, hogy barátságunk a Szovjetunióval „egyre megbonthatatlanabbá” vált.
Emlékszem, hogy az ellenforradalmat a lopakodó jelzővel illették.

XI/2
Emlékszem, hogy az embereket megtévesztették.

XI/3
Emlékszem, hogy a Charta 77 felhívása soha sehol nem jelent meg, de az újságok szerkesztőségeibe, a rádióba és a tévébe számos felháborodott tiltakozás érkezett a legkülönbözőbb polgároktól. 

XI/4
Emlékszem, hogy számos üzem és intézmény kollektív tiltakozásokat szervezett. Emlékszem egy újságcikk címére: A přesticei tsz is tiltakozik.

XI/5
Emlékszem két barátomra, akiket kidobtak a munkahelyükről, mert nem voltak hajlandóak a tiltakozást aláírni. Emlékszem, hogy azzal védekeztek, hogy a Charta 77 felhívását nem is olvasták.

XI/6
Emlékszem egy másik újságcikk címére: Köztársaságunk szilárd lábbal áll a földön.

XIV/3
Emlékszem, hogy egy időben a zsaruk éjszakánként a lakásaikról gyűjtötték be a chartásokat, elszállították őket valahova Prágán kívülre, ahol a földek kellős közepén pizsamában kitették őket és elhajtottak. Emlékszem, hogy ismeretlen rendbontók szétverték a chartások autóit és a lakásaikat fosztogatták. Emlékszem, időnként megtörtént, hogy valamelyik hazafelé igyekvő chartást ismeretlen garázdálkodók megverték. Emlékszem, hogy az ismeretlen garázdálkodókat a chartások egymás között egy estébés neve nyomán „Duchač-brigádnak” nevezték.

XIV/4
Emlékszem, hogy egyszer éjszaka ismeretlen garázdálkodók törtek be a barátom lakásába, aki éjjeli műszakon volt. Az ismeretlen garázdálkodók arra kényszerítették a feleségét, hogy vetkőzzön le, aztán összerugdosták.

XIV/5
Emlékszem, a rendőrök visszautasították a panasz jegyzőkönyvbe vételét. Emlékszem, a barátomnak azt mondták, hogy legközelebb jobban ügyeljen arra, hogy kikkel érintkezik a felesége.

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.