Krúdy Gyula

Vissza

Összegyűjtött művei 7

Publicisztikai írások 1.

(2007)
Sorozat: Krúdy Gyula Összegyűjtött művei
Műfaj: Publicisztika
Oldalszám: 648
Méret: Kötve, 130 x 200 mm
ISBN: 80-7149-882-3
raktáron:
Bolti ár
3 200 Ft / 12,95 €
Kedvezményes ár 20%:
2 560 Ft / 10,36 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban
Összeállította: Bezeczky Gábor, Horváth Anna, Hradeczky Móni

Sorozatszerkesztők

Bezeczky Gábor és Kelecsényi László

 

A kötetünkben olvasható publicisztikai írásokat Krúdy Gyula a pályakezdésétől addig az időpontig írta, míg néhány hónapig tartó debreceni újságíróskodás után 1895 utolsó hónapjában a nagyváradi Szabadság című laphoz szegődött. E kötetben megjelenő írások több szempontból is újdonságnak, talán az sem túlzás, felfedezésnek számítanak. Közülük könyvformában eddig mindössze öt jelent meg, nagyjából százat pedig semelyik Krúdy-bibliográfia nem tartott számon. A kötet jegyzeteiben található szövegekből minden kétséget kizáró módon kiderül az is, hogy a tizenhét-tizennyolc éves írót idősebb pályatársai önmagukkal teljesen egyenrangúként fogadták be az írók világába. Másfél évtizeddel később, 1910-ben, tehát még azelőtt, hogy Krúdy a Szindbád-elbeszélések révén igazán felkapott lett volna, Szathmáry Zoltán a következő módon emlékezett vissza Krúdy pályakezdésére. Szathmáry arról beszél, hogy a Debreceni Ellenőr szerkesztője, Gáspár Imre „közölte először a Neukom által holtra hipnotizált Salamon Ella, a dúsgazdag úrleány szomorú tragédiáját”:

Egy akkor még hetedik gimnáziumot járó tizennyolc éves ifjú küldte be lapjának az első cikket.
Gáspár Imre ideges örömmel jelentette a redakcióban a hírt. Később hozzátette:
– De nemcsak az esemény szenzáció, hanem a feldolgozása is. Gyerekek, azt hiszem, felfedeztem a magyar irodalomnak egy kiváló novellistát.
A harmadik Nyíregyházáról küldött cikk után Debrecenbe táviratozta a cikk íróját, s kezdőnek a debreceni viszonyokhoz képest szép fizetéssel alkalmazta lapjánál Krúdy Gyulát, a most már ismert írót.

A visszaemlékezés egyes részletei talán pontatlanok, de ahhoz nem férhet kétség, hogy Gáspár Imre valóban felfedezett a magyar irodalomnak egy kiváló novellistát.

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.