Kerényi Ferenc

Vissza

Madách Imre

(2006)
Sorozat: Magyarok Emlékezete
Műfaj: Irodalomtudomány
Oldalszám: 272
Méret: Kötve, 125 x 190 mm
ISBN: 978-80-7149-827-8
raktáron:
Bolti ár
2 000 Ft / 8,30 €
Kedvezményes ár 20%:
1 600 Ft / 6,64 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban

A világirodalomban Petőfi művei mellett (több mint negyven nyelvre lefordítva) mindössze a Tragédia képviseli mindmáig klasszikus irodalmunkat.
Kerényi Ferenc Madách-kismonográfiája elsőként összegezi – mindenki számára érthetően és élvezhetően – azoknak a tudományos kutatásoknak az eredményeit, amelyek Az ember tragédiája szerzője körül az elmúlt fél évszázadban folytak, és amelyeknek a szerző 1964 óta tevékeny részese volt. A neves Madách-kutató többéves kutatásainak és hiteles szakmai felkészültségének köszönhetően egy átfogó, Madách életpályáját és írói munkásságát egyaránt teljességre törekvően felölelő kismonográfiát nyújt át az olvasóknak. Tudományos alapossággal, ugyanakkor a népszerűsítés elvét szem előtt tartó munkájában kitér a Madách-család történetére, bemutatja a reformkori Pestet és a 19. századi, történeti Nógrád megye közéletét, hangsúlyosan tárgyalva Madách jelenlétét az 1843/44. évi pozsonyi országgyűlésen, helyi politikusi működését 1848/49 szabadságharcában, stb., tehát az életút minden fontos állomásáról, eseményéről és természetesen az irodalmi életmű minden számottevő darabjáról említést tesz. A munka nem a szűk szakma számára készült, a szerző elsősorban a tudományos népszerűsítést tartotta szem előtt, a kötetet alapos bibliográfia és jelentős képanyag egészíti ki.

„Madách nemcsak a XIX. század lelkének legegyetemesebb kifejezője, hanem talán az egyetlen drámaíró, aki a monumentális műforma kérdését a modern életszemléletből kiindulva oldotta meg.”

(Kuncz Aladár)

 

 

Ex Libris (recenzió, Élet és Irodalom)

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.