Németh Zoltán

Vissza

A széttartás alakzatai

Bevezetés a “fiatal irodalom“ olvasásába

(2004)
Sorozat: Sorozaton kívül
Műfaj: Irodalomtudomány
Oldalszám: 416
Méret: Fűzve, 135 x 205 mm
raktáron:
Bolti ár
2 300 Ft / 7,97 €
Kedvezményes ár 20%:
1 840 Ft / 6,38 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban

A szerző új kötetében a fiatal irodalom problematikáját járja körül az egész kortárs magyar irodalom kontextusában. Legjellemzőbb vonásának a széttartás alakzatát tartja, vagyis a különböző kánonok egymás mellett való létezését.

„Mi tehát a kritika? Én az egész problematikát feloldanám a szövegben. Ez persze nem tisztáz semmit, de végre a kritika szövegszerűségére irányítja a figyelmet, s nem arra, hogy olyan elvárásokkal szembesítsük, amelyeknek egész egyszerűen nem felelhet meg. Naivitás elvárni a kritikától, hogy ún. objektív értékeket állapítson meg, s naiv az a kritika, amely bevallottan ilyen késztetésekkel fog hozzá az értelmezéshez. Nevetséges, ha azt várjuk a kritikától, hogy állapítsa meg az adott szöveg majdani helyét a kánonban, s nevetséges, ha erre vállalkozik. Nem válik nevetségessé azonban, ha mindezt a jelen horizontjából, önmaga végességének és korlátainak a tudatában és jelzésével állapítja meg.”
Németh Zoltán tanulmányokat, kritikákat, interjúkat tartalmazó kötete a fiatal magyar irodalom részletes térképét tárja elénk – mondhatnánk, ha a szerző nem éppen arról győzne meg, hogy a kortárs irodalomban egységes, mindenre kiterjedő nézőpont nem tartható. Ezt sem a kanonizálók és kanonizáltak véletlen, humoros, ártatlan, szándékos és véresen komoly játékai, sem a szöveg testének képlékenysége, illetve állandó reflexiója nem teszi lehetővé. A széttartás alakzatai más irányokba mutatnak. 

“Németh Zoltán nagy ívű, vaskos és alapos munkája úttörő a tekintetben, amit a generációs elvű olvasással művel. (...) S van még egy alapvető újdonsága: szépirodalom és irodalomkritika szétválasztásában nem hisz többé.“ (Kiss Noémi)

“Tartsd szét az alakzatodat, bébi!“ (Rácz I. Péter)

Széttartó irodalom (recenzió, litera)

Újtörökök a kiskertben (Onagy Zoltán, Új Könypiac)

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.