Földényi F. László

Vissza

A festészet éjszakai oldala

Caspar David Friedrich, Francisco Goya, William Blake

(2004)
Sorozat: Földényi F. László művei
Műfaj: Esztétika / Film / Képzőművészet / Kultúrtörténet
Oldalszám: 568
Méret: Kötve, 145 x 205 mm
ISBN: 978-80-7149-670-0
elfogyott:
Bolti ár
3 500 Ft / 13,24 €
Kedvezményes ár 20%:
2 800 Ft / 10,59 €

Három briliáns esszé a romantika korának három nagy festőjéről:

– Caspar David Friedrichről,

– Francisco Goyáról,

– William Blake-ről.
A kötetet számos reprodukció díszíti. 

 

„A bujkáló festőt követve ... a szerzőnek nincs más választása, mint hogy a labirintusban előrehaladva szorosan [Friedrich] sarkában maradjon.... Földényi igazi bizonyítékai a festmények. Újra és újra közel lép hozzájuk, tapogatja és leírja őket, sőt nem is le-, hanem megírja őket, mert ennek a könyvnek az alapvető igazsága: a festmények festik meg a festőt... Végül az olvasónak tényleg olyan érzése támad, mintha egy végtelen vadászaton venne részt, ahol nincsen pihenő, sem menedék.” – Cees Nooteboom a Caspar David Friedrich című német nyelven megjelent Földényi-kötetről, Frankfurter Allgemeine Zeitung.

„Az eddigi szakirodalom Friedrichet többnyire mélyen vallásos festőként tartotta számon. Földényi meglepő és új felismerésének ad hangot a könyvben, és úgy látja, hogy Friedrichnél nem a hit világa jelenik meg a természetbe vetítve, hanem a hitre irányuló erőfeszítés van megfestve.” – Rüdiger Safranski a Caspar David Friedrich című német nyelven megjelent Földényi-kötetről, Sender Freies Berlin.

„Földényi átfogóan elemzi Goya 1820 és 1823 között keletkezett festményét, a Szaturnuszt. A szó legjobb értelmében tudós módon jár el; nyoma sincsen benne az akadémikus megemészthetetlenségnek és áporodottságnak, aminek a csapdáját csak kevesen kerülik el. A 'lélek szakadéka' fölötti repülése a felvilágosodás felfedezőútja.” – Verena Aufferman A lélek szakadéka: Goya Szaturnusza című nömet nyelven megjelent Földényi-kötetről, Frankfurter Rundschau.

 

A földi visszaemlékezés rejtelmeiről (Wernitzer Julianna, Jelenkor)

Ex Libris (Tábor Ádám, Élet és Irodalom)

Az éjszaka arcai (Orosz Magdolna, Élet és Irodalom)

Harc a fantommal (Rácz Péter, Élet és Irodalom)

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.