Pályi András

Vissza

Provence-i nyár

Válogatott és új elbeszélések

(2001)
Sorozat: Pályi András könyvei
Műfaj: Széppróza / Magyar
Oldalszám: 416
Méret: Fűzve, 123 x 183 mm
ISBN: 80-7149-430-5
raktáron:
Bolti ár
2 490 Ft / 7,30 €
Kedvezményes ár 20%:
1 992 Ft / 5,84 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban

Van-e határ hit és hitetlenség, szentség és álszentség között? Nádas Péter szerint „amit Pályi András művel, az a szó minden értelmében istenkísértés”. Holott nem tesz egyebet, csak tudomásul veszi, hogy a hit és a szentség tradicionális kánonja hitelét vesztette, s fokozott érzékenységgel fordul az emberi lét érzéki dimenziója felé. Nem egyszerűen azért, mert az érzékiség a mai kultúrában egyre fontosabb szerepet játszik. Pályi egyenesen azt kérdi: nem itt rejlik-e a szentség ősibb, elementárisabb kánonja, amely a szekularizált világ polgára számára is elfogadható, sőt, kézenfekvő? Ám a kérdés ilyetén felvetése egy sor érvényben lévő sztereotípiát és tabut, amivel az emberi szexualitást nmég mindig körülvesszük, üsszezúz vagy merészen újraértelmez.

Pályi már első novelláiban meghökkentő nyíltsággal kereste azt az új, erotikus nyelvet, amelynek megteremtéséért érett alkotóként maga is nem keveset tett. Prózájának legerőteljesebb lapjain megrendítő hitelességgel szólal meg a lét e profán eszkatológiája: az a belső tartomány, ahol a homo eroticus mintegy önmaga határait ostromolja.

A jelen kötet, amely az író korábbi novelláinak legjavát és jó pár új, kötetben eddig nem közölt elbeszélést tartalmaz, így igazi, szenvedélyes felfedező útra invitál az érzékiség világában. 

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.