Zsadányi Edit

Vissza

Krasznahorkai László

(1999)
Sorozat: Tegnap és Ma
Műfaj: Irodalomtudomány
Oldalszám: 204
Méret: Fűzve, 125 × 180 mm
ISBN: 80-7149-290-6
elfogyott:
Bolti ár
0 Ft / 0 €
Kedvezményes ár 20%:
0 Ft / 0 €

Sorozatszerkesztő Szegedy-Maszák Mihály

 

"A mélybe nézve az olvasó is elszédülhet, elveszítheti a biztos fogalmak kapaszkodóját."

Krasznahorkai László (1954. január 5., Gyula) az egyetemes pusztulás víziójához rendelte hozzá a pontos rajzú szociális realitást. Zsadányi Edit szerint Krasznahorkai műveinek talán a legnagyobb erénye egy „olyan emberi mélységperspektíva-teremtés, amelyben gondolkodásunk alapkategóriái átértékelődnek”. 
Az olvasó a biztos fogódzók híján könnyen elveszhet Krasznahorkai szövegeiben, melyeknek beszédmódja a tudatnarráció, melybe a művek szereplői „beleszólnak”. A klasszikus történetmondás így nyer teret s így mozdul ki hagyományos pozíciójából. 
A monográfus Krasznahorkait a posztmodern kultúra és poétikai gondolkodásmód elkötelezettjeként mutatja be, melynek lényege saját kategóriáinak állandó újragondolása.

Zsadányi Edit a 1999-ben jelentette meg Tegnap és Ma sorozatunkban a Krasznahorkai Lászlóról készült kismonográfiáját. A csend retorikája. Kihagyásalakzatok vizsgálata huszadik századi regényekben című kötetnyi értekezését 2002-ben jelentette meg, amelyben az 1965-ben születetett szerző ékesen bizonyítja, hogy az összehasonlító irodalomtörténeti tudományok alapos ismerőjeként kell őt számontartanunk. 

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.