Farkas Zsolt

Vissza

Kukorelly Endre

(1996)
Sorozat: Tegnap és Ma
Műfaj: Irodalomtudomány
Oldalszám: 224
Méret: Fűzve, 125 × 180 mm
ISBN: 80-7149-152-7
elfogyott:
Bolti ár
0 Ft / 0 €
Kedvezményes ár 20%:
0 Ft / 0 €

Sorozatszerkesztő Szegedy-Maszák Mihály

 

"... authentész 'self-made-man, gyilkos'... Blomm valami >archetipikusat< talált?"


Farkas Zsolt Tegnap és Ma sorozatunkban megjelent monográfiája rendhagyó módon mutatja be Kukorelly Endre (1951. április 26., Budapest) egyéni hangú, izgalmas költészetét. A grammatika Kukorelly szövegeiben megbomlik, a nyelvhelyesség kritériumai szétfoszlanak, a hétköznapiság poézissé nemesül, a tautológiák megszűnnek önmaguk lenni. Kukorelly retorikai, narrativisztikus lényegét így fogalmazza meg Farkas Zsolt.
„Így beszél ez az >én<. Hogy ne tudná magát rendesen kifejezni? Lehet, de akkor nem is szabad rendesen. Mert ennél autentikusabb, erősebb szövegre sohasem lesz képes, >a rendes kifejezésekkel<, >a jólformáltság< sémáival működő nyelv. A normál grammatika megbillen, a helyesség kritériumai átértékelődnek, a tautológiák nem tautológiák, a hétköznapi a legköltőibbé emelődik. Az irodalmon innen irodalmon túlivá válik. Egy autentikus <én> jut nyelvhez.”
A monográfus behatóan vizsgálja többek közt a helyesség, az idõ, a provokatív, a dilettáns, a totálisan értelmes/értelmetlen, a líraiság, a geg, a preskripció viszonyát Kukorelly szövegénjéhez. A munka külön értéke az a monográfus által szórakoztatóan megalkotott elméleti nyelv, mely a költõ versnyelvéhez igazodik. Nagyszerű, élvezetes olvasmány.

Akárcsak Farkas Zsolt másik Kalligramban megjelent kötete, amely Ér. Filozófiai töredékek címmel látott napvilágot 2004-ben.

 

„Az lehet az érzésünk, hogy egy episztemológiai kérdésekben kérlelhetetlen, kemény fickó írásait olvassuk, aki csípőből tüzel, másrészről viszont azt sem titkolja, hogy néha meg van hatva, el van bűvölve, szeret bizonyos dolgokat és hogy érzelmi elkötelezettségei nem mellékesek számára.” (Györök Edina Farkas Zsolt: Kukorelly Endre c. monográfiájáról)

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.