Géher István

Vissza

Polgár Istók

Első ének 2003–2007

(2008)
Sorozat: Sorozaton kívül
Műfaj: Költészet
Oldalszám: 104
Méret: Kötve, 125 x 155 mm
ISBN: 978-80-8101-029-3
raktáron:
Bolti ár
1 700 Ft / 7,30 €
Kedvezményes ár 20%:
1 360 Ft / 5,84 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban

Művem: változat. Előzménye a Bolond Istók. Az aranyi ihletés személyemben és életemben egyszerre maradandó és változó. Én vagyok Istók meg nem is: én is írok meg ő is: a magam belvilágát szemlélhetem benne, kívülről.
Az én Istókom, bár „menthetetlenül magyar”, ahogy Babits Mihály mondaná, nem mentegetheti magát nemzeti hivatkozással. Nem „népi sarjadék”, csak a történelem megkaszált sarjúja: polgári származékként kellett – nem annyira „mandátumosan”, mint inkább sztoikusan – túlélnie többféle politikai rendszert.
Milyen tapasztalattal gazdagodott? Azzal, hogy ezek a rendszerek a szegény ember felől nézve egyaránt agresszíven abszurdak. Akinek végképp meg nem romlott a kedve, akár nevethet is rajtuk – a sírás helyett.
Ami prózában panaszkodás lenne, versben „erőjáték” is lehet. Ezért vonzódik a modern élmény a hagyományosan kötött formához: mert keresi benne az erőterét. Vagy inkább mozgásterét? A kettő egyet jelent. Nekem azt jelenti, hogy mozgékonyan otthon érzem magam a byroni-aranyi strófában.

Géher István

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.