Borbély Szilárd

Vissza

Árnyképrajzoló

Körülírások – Próza

(2008)
Sorozat: Sorozaton kívül
Műfaj: Széppróza / Magyar
Oldalszám: 184
Méret: Kötve, 11 x 16,5 cm
ISBN: 978-80-8101-054-5
elfogyott:
Bolti ár
2 500 Ft / 10,62 €
Kedvezményes ár 20%:
2 000 Ft / 8,50 €

„Az évezred utolsó karácsonyának első napján a telefonközpont géphangja üzent neki, hogy haladéktalanul hívjon fel egy távoli számot. Gyanútlanul pötyögte be a készülék billentyűzetén a megadott számsort. Talán még ki sem csengett, olyan gyorsan vették fel, mintha már várták volna a hívását. Miután bemutatkozott, kialudtak a karácsony délelőttjének fényei. Amikor letette a kagylót, még nem fogta fel, amit hallott. Megértette, de még nem élte át. Aztán befelé kezdett zuhanni, be a testbe. Érezte a tapintható sötétet, érezte a zuhanás gyorsuló tempóját. Ismeretlen mélység nyílt meg a talpa alatt, amely magával rántotta, valahová mélyre. Le a testbe. Nem emlékszik, meddig tarthatott ez a szédület.”


Borbély Szilárd új prózakötete tematikusan is kapcsolódik a Halotti pompa lírai requiemjéhez. Itt is a könyv centrumában a 2000. év karácsony történt brutális kettős gyilkosság és a szülők elvesztésének fájdalma áll. De immár a próza nyelvén és eszközeivel: a dokumentumok, rendőrségi jegyzőkönyvek és a személyes emlékek megidézésével azért történik az írói nyomozás, hogy valamiképpen megérthesse az anya meggyilkolásának tragédiáját, illetve a bűntény lezáratlanságát, azaz a bűnösök szabadon engedését (Egy bűntény mellékszálai). Noha a kritika eddig nem mutatta ki, de feltehetően nem a véletlen műve volt, hogy e két könyv megjelenése között Borbély Míg alszik szívünk Jézuskája címmel egy betlehemes misztériumjátékot publikált.
Az Árnyképrajzoló című kötet egy alakulásban lévő nagy költői pályának első prózakísérlete. De máris azon a színvonalon, amit Borbély Szilárdtól megszokhattak az irodalomértők.

Az átmenet kapujában (László Emese, Élet és Irodalom)

Árnyképrajzoló – Mer licht? (Illés Mihály, Pesti műsor)

Ítélet van (Jánossy Lajos, litera.hu)

Ex Libris (Urfi Péter, Élet és Irodalom)

Ex libris (G. István László, Élet és Irodalom)

Miért? (Budavári Csilla, prae.hu)

Személyes alkatrészek (Szabó Tibor, Magyar Nemzet)

Árnyképrajzoló (Onagy Zoltán, Új Könyvpiac)

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.