Václav Havel

Vissza

A szabadság igézete

Esszék, publicisztikai írások, beszédek

(2012)
Sorozat: Sorozaton kívül
Műfaj: Esszék / Tanulmányok
Fordítás: Beke Márton, F. Kováts Piroska, G. Kovács László, Körtvélyessy Klára, Mészáros Tünde, Varga György
Oldalszám: 336
Méret: Kötve, 130 x 200 mm
ISBN: 978-80-8101-575-5
raktáron:
Bolti ár
2 900 Ft / 10,30 €
Kedvezményes ár 20%:
2 320 Ft / 8,24 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban

Válogatta és szerkesztette G. Kovács László

Előszó: Adam Michnik (ford. Pályi András)

 

Václav Havel, a közelmúltban elhunyt kiemelkedő cseh drámaíró, államférfi és gondolkodó esszéiből, publicisztikai írásaiból, politikusként elmondott beszédeiből nyújt sokszínű válogatást e kötet. Václav Havel jelen könyve tanúságtétel is egyben - arról, mit élt át Közép-Európa történelme egyik legnezebb, napjainkra is árnyékot vető időszakában, s miként lehetett a cselekvő emberséget megőrizni az önkény és a hazugság sötét világában.

Az itt közreadott írásokból olyan ember portréja rajzolódik ki, aki a legabszurdabb körülmények között is hű maradt önmagához, vállalta sorsát, s a börtön rácsai között éppúgy megőrizte belső szabadságát, mint a hatalom csúcsain.

 

Műveinek vezérmotívumát a szabad, valóban emberhez méltó és mindenkit megillető élet joga jelenti, de a könyv gondolatkörében egyéb, sürgetően időszerű témák is nyomatékkal szerepelnek - köztük az erkölcs és a hatalom viszonya, az egyénnek a hazájáért és az emberiség egészéért viselt felelőssége vagy a fogyasztói társadalom elidegenítő és uniformizáló hatása. Olyan írások sem hiányoznak, amelyek elsősorban életrajzi és történelmi vonatkozásaik miatt érdekesek, és a közelmúlt drámai eseménysorait idézik.

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.