Demmel József

Vissza

A szlovák nemzet születése

Ľudovít Štúr és a szlovák társadalom a 19. századi Magyarországon

(2011)
Sorozat: Sorozaton kívül
Műfaj: Történelem
Oldalszám: 376
Méret: Fűzve, 158 x 210 mm
ISBN: 978-80-8101-490-1
raktáron:
Bolti ár
2 900 Ft / 10,70 €
Kedvezményes ár 20%:
2 320 Ft / 8,56 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban

Ľudovít Štúr (1815–1856) a szlovák történelem legjelentősebb személyisége volt. Ő hozta létre az önálló szlovák irodalmi nyelvet, ő szerkesztette és adta ki az első szlovák nyelvű politikai újságot, ő volt az első olyan országgyűlési követ, aki a magyar törvényhozásban szlovák érdekeket jelenített meg. Ő volt az 1848-as szlovák politikai mozgalmak legfontosabb vezetője, de részt vett a katonai megmozdulásokban is, sőt, ő volt az, aki 1849 után először felvetette az önálló, Magyarországtól független szlovák állam létrehozásának gondolatát.

Demmel József monográfiája a Štúrral kapcsolatos szlovák történeti kánon empatikus újragondolására tesz kísérletet, új szempontok kiemelése és másfajta kérdések feltevése által egy merőben újszerű portrét rajzol meg róla. Megtudhatjuk a kötetből, hogy miképp lehetett döntő szerepe Kossuth Lajos nagybátyjának a szlovák irodalmi nyelv létrejöttében, hogy valóban felajánlotta-e Štúrnak Kossuth Lajos a barátságát, valamint a szlovákok és magyarok közti szövetség lehetőségét az 1847-es országgyűlés tárgyalásai során, vagy hogy Štúr miként tudta befolyásolni az általa szerkesztett, csekély példányszámú, szlovák nyelvű újsággal Nagy-Britannia Magyarország-képét? De arra is választ kaphatunk, hogy mely magyar politikusok vettek szlovák nyelvleckéket Štúrtól, hogy valóban antialkoholista volt-e, és hogy miért zárkózott el nemcsak a házasságtól, hanem általában a férfi és nő közti viszonytól is?

 

 

„A legjobb magyar történészek sem mentesek a nemzeti prekoncepcióktól” (Schweitzer András, Szegő Iván Miklós beszélgetése Demmel Józseffel, m.hvg.hu)

 

 

A múlt köde és a Duna két partja (Ablonczy Bálint, hetivalasz.hu)

Szlovák nemzetépítés a 19. században (mult-kor.hu)

 

A hét könyve / Kniha týždňa: Demmel József, A szlovák nemzet születése / Zrod slovenského národa  (Oto Psenak, watson.sk)

   

Bodnár Krisztián: A szlovák nemzet születése. L’udovít Štúr és a szlovák társadalom a 19. századi Magyarországon. In: Korall, 2013. (14. évf.) 51. szám, 258–263. p.

 

 

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.