Galgóczi Krisztina

Vissza

A századvég titokzatos tárgya

Démonikus nők a modern drámában

(2010)
Sorozat: Kortárs Magyar Irodalomtudomány
Műfaj: Irodalomtudomány
Oldalszám: 248
Méret: Fűzve, 135 x 205 mm
ISBN: 978-80-8101-349-2
raktáron:
Bolti ár
2 800 Ft / 10 €
Kedvezményes ár 20%:
2 240 Ft / 8 €
Darabszám :
Nincs termék a kosárban

 Galgóczi Krisztina új könyvében a századfordulós dráma négy nőalakjának összehasonlítását kísérli meg, négy különböző, de egyaránt jelentős korabeli dráma (Ibsen, Wilde, Wedekind és Hofmannsthal műveiről van szó) alapos és pontos elemzésével.

 

„Mi bennük a közös? Titokzatosak, kiismerhetetlenek, és különös befolyással rendelkeznek környezetük fölött. Tudnak valamit, amit mások nem. Nem lehet őket figyelmen kívül hagyni….  A démonikus kifejezést találtam a legpontosabbnak rájuk nézve, a szó nem középkori, hanem antik görög értelmében, melyben a démoni az emberi és az isteni közötti minőséget jelöl, előjeltől függetlenül.”

 

A szerző könyvének erőssége, hogy komoly szakmai felkészültséggel, ám ugyanakkor folyamatosan kérdezve és új nézőpontokkal gazdagítva a téma szakirodalmát, nemcsak utánajár, hanem új utakat is teremt a drámák nőalakjainak. A Hedda, Salome, Lulu és Elektra alakjainak vizsgálata során a szerző széles körű kritikai látásmóddal az önmagába záruló kör képét felhasználva mutatja be a kor női identitásának váltakozásait.

 

Galgóczi dramaturgiai és színikritikusi tapasztalata ízlésében és igényességében mutatkozik meg ebben a könyvben. A kötet új dimenzióit a szerző pszichológiai és filozófiai műveltsége, és ennek tudatos és következetes használata adja.

 

 

 

Négy dráma, négy nő (Gerold László, Élet és Irodalom)

 

 

 

 

 

 

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.