Sallai Gergely

Vissza

„A határ megindul...”

A csehszlovákiai magyar kisebbség és Magyarország kapcsolatai az 1938–1939. évi államhatár-változások tükrében

(2009)
Sorozat: Sorozaton kívül
Műfaj: Történelem
Oldalszám: 296
Méret: Fűzve, 165 x 240 mm
ISBN: 978-80-8101-210-5
kérésre:
Bolti ár
2 800 Ft / 10,39 €
Kedvezményes ár 20%:
2 240 Ft / 8,31 €

A csehszlovákiai magyarság és Magyarország kapcsolatainak bemutatása az első bécsi döntés időszakában sok tekintetben még mindig hiánypótló vállalkozás. A kötet a szélesebb nemzetközi-politikai összefüggések bemutatásával, majd a magyar és a csehszlovák diplomácia feltérképezésével elemzi az 1938–1939 közti időszakot, egészen a müncheni válságig.

 

Sallai Gergely tanulmányaiban érinti a két világháború közötti csehszlovákiai magyar kisebbség társadalmi és politikai helyzetét befolyásoló főbb tendenciákat, és e kisebbségi közösségnek az első bécsi döntés előkészítése során tanúsított magatartását is elemzi.

A kötetben feldolgozásra kerültek a döntőbírósági határozat értelmében ismét magyar állampolgárokká lett közösséget – és ezzel Magyarországot és Szlovákiát – érő kihívások, valamint az egyesítés társadalmi, politikai és gazdasági vonatkozásai. A szerző kiegyensúlyozott objektivitásra törekszik; szándékát a jelentős mennyiségű cseh, szlovák, illetve lengyel, német, olasz, brit, francia, esetenként orosz levéltári források, valamint a korszakra vonatkozó gazdag memoárirodalom felhasználása is segítette. Az utolsó fejezetek a szlovák–magyar delimitációs bizottságok működését tanulmányozzák, továbbá – az újabb szlovákiai szakirodalom kutatási eredményeit is bemutatva – számot adnak a Magyarországhoz csatolt területeken élő magyar kisebbség komoly integrációs kudarcairól. Sallai munkájának felépítése, a téma feldolgozásának szempontjai és nem utolsó sorban szellemisége nemzeti traumáink egymással szembeni megértő szemléletű feldolgozására ösztönözheti mind a magyar, mind a szlovák kutatókat.

 

Generuje redakčný CMS systém GlobalWeb a eShop GlobalShop spoločnosti Global Services Slovakia s.r.o.